Bunele maniere la inmormantare
25 Iul

Bunele maniere la inmormantare

  • By: dsa
  • Sfaturi Utile
  • Comentariile sunt închise pentru Bunele maniere la inmormantare

Vizita de condoleante

La spital, trupul neînsuflețit este depus la morgă. De aici, membrii familiei vor transfera corpul la capelă sau la domiciliu, după preferință. Defunctul este depus în sicriu, spălat, îmbrăcat și fără bijuterii (este admisă doar verigheta). La catolici se adaugă un șirag de mătănii în mâinile împreunate.

Familia, apropiații și vecinii vor veni să-și prezinte condoleanțele la domiciliul defunctului. Obiceiul spune că ușa de la intrare trebuie să rămână deschisă, iar vizitatorii vor intra fără să sune. Vizita trebuie să fie scurtă și se va vorbi doar în șoaptă.

 

Ferparul

Anunțarea decesului precum și a zilei în care au loc funerariile se face în general prin telefon. I se adaugă un anunț în presă sau un ferpar. În acest caz, persoanele vor anunța decesul în următoarea ordine: soțul/soția, copiii (și soții lor), nepoții (și soții lor), strănepoții, părinții și socrii, bunicii, frații și surorile (și soții lor), nepoții și nepoatele, unchii și mătușile.

 

Condoleantele

Spre deosebire de ferpare, condoleanțele nu se adresează niciodată prin telefon, ci în scris (telegramă/carte poștală/scrisoare) și cât mai repede posibil. Nu se trimite SMS sau e-mail.

Nu există formulă de condoleanțe mai potrivită decât alta. Mesajul trebuie să exprime suportul pentru familie în acele momente dureroase și regretul pentru neplăcutul eveniment. Nu copiați modele de mesaje; fiți spontan iar cuvintele vor veni de la sine. Un mesaj din inimă va impresiona mai mult pe cel căruia îi sunt adresate. Spre exemplu, puteți spune Ne gândim la dumneavoastră și vă asigurăm de suportul nostru în acest moment dureros.

 

Florile 

La o înmormântare se vor aduce doar flori într-un numar par (2, 4, 6 etc). De obicei la înmormântări se duc flori precum garoafe sau cale.

 

Imbracamintea

Nu există un dress code pentru a asista la o înmormântare, dar există câteva sfaturi legate de înfățișare. Vestimentația poate fi una de zi însă în culori sobre.

Doamnele pot purat o rochie de culoare închisă. Eleganța simplă este întotdeauna o bună alegere. Pălăriile se pot purta la ceremonii mari sau la cele formale. Tocurile nu trebuie să fie înalte pentru că vă va fi dificil să mergeți prin iarba de la cimitir.

Bărbații pot purta un costum negru cu o cămașă simplă. Nu este recomandată cravata în culori țipătoare, mai degrabă alegeți una neagră sau de culoare închisă. Evitați vestimentația sport.

 

Recomandari generale

În următoarele șase luni după decesul unui apropiat se evită marile recepții sau petrecerile de amploare. Se anulează sau se amână sărbătorile programate în această perioadă de doliu. Pe de altă parte nu este recomandată izolarea, ba din contră, socializarea și căutarea prietenilor este extrem de benefică pentru a putea face față mai ușor pierderii unei persoane apropiate.

Bunele maniere impun să se arate respect față de defunct și față de apropiații acestuia astfel că vor arăta maximă înțelegere dacă nu se dorește participarea la petreceri.

 

Sursa

© Daniel si Anca. Toate drepturile rezervate.

Creat cu ♥ de Sico Media