Randuieli si obiceiuri de dupa deces
12 Oct

Randuieli si obiceiuri de dupa deces

  • By: dsa
  • Sfaturi Utile
  • Comentariile sunt închise pentru Randuieli si obiceiuri de dupa deces

Dupa deces, trupul raposatului se spala cu apa curata si rece, dar putini stiu ca acest ritual aminteste de apa Botezului prin care decedatul devine astfel mebru al bisericii. In acelasi timp, trupul neinsufletit se imbraca in haine noi si curate. Acestea simbolizeaza vesmantul nestricaciunii cu care vom invia in ziua Judecatii. Dupa, este pus in sicriu cu fata spre rasarit, deoarece de acolo va veni Hristos la inviere.

Un alt obicei consta in aseazarea unei icoane sfintite cu chipul lui Hristos sau al Maicii Domnului, lucru care simbolizeaza ca acesta isi da duhul intru Hristos, iar apoi corpul ii este acoperit cu o panza alba prin care se arata ca acesta se afla sub acoperamantul lui Hristos.

La capatul adormitului este asezat sfesnicul oferit de biserica si folosit pentru aprinderea lumanarilor, caracteristic faptelor bune cu care crestinul il va intampina pe Hristos la Judecata de Apoi, reprezentand de asemenea si calauza sufletului pe calea spre vesnicie. Deasupra usii de la intrare, este de regula asezata o panza de doliu de culoare neagra care va ramane acolo timp de 40 de zile. Aceasta panza este de cele mai multe ori inscriptionata cu numele decedatului, cu data nasterii si cu cea a decesului.

© Daniel si Anca. Toate drepturile rezervate.

Creat cu ♥ de Sico Media